Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Entrecote med potatisgratäng och rödvinssås

40 min
1
2
3
4
5
1 röst
4 portioner

Ingredienser

Receptet gäller för 4 portioner

KÖTT OCH TILLBEHÖR
Lohmanders Rödvinssås
Entrecôte
4 skivor
4 skivor
Salt och peppar
Olja
1 msk
1 msk
Smör
1 msk
1 msk
Rödlök
2 st
2 st
Färsk sparris
ett klippe
ett klippe
POTATISGRATÄNG
Fast potatis
1 kg
1 kg
Vitlök
3 klyftor
3 klyftor
Vispgrädde
3 dl
3 dl
Salt
1 tsk
1 tsk
Malen svartpeppar
1 kryddmått
1 kryddmått
Smör
2 msk
2 msk
Mjölk
2 dl
2 dl
Olivolja
1 msk
1 msk
Riven ost
2 dl
2 dl

Gör så här

1.

Allra först tar du fram köttet så att det når rumstemperatur. Ett kallt köttstycke från kylskåpet sänker temperaturen på pannan och ger en mindre bra stekyta.

2.

Börja sedan med potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen. Skala och riv eller pressa vitlöken.

3.

Värm olja och smör i en stor kastrull och fräs vitlök tills den mjuknar.

4.

Koka upp grädde, mjölk, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka upp medan ni rör om regelbundet. Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk eller i ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.

5.

Häll över i ugnsform och strö över den rivna osten. Gratinera i ugn i cirka 45 minuter.

6.

Torka köttet med papper och krydda med salt och peppar. Saltet tränger in i köttets yta och ger en mer jämn och tydlig smak. Peppra gärna efter stekning för en friskare smak av nymald peppar.

7.

Stek köttet på hög värme i en panna med smör och olja. Stek i 2-3 minuter på den ena sidan tills köttet släpper vätska, vänd det sedan och stek ytterligare 2-3 minuter.

8.

Värm olja på en annan panna och stek rödlök och sparris. Det går även att göra i ugnen.

9.

Värm rödvinssåsen och servera.

Klart!

PROVA OCKSÅ

Entrecote med pommes & sparris