Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Falafel i libabröd med grönsaker, fetaost & aioli

Hemmagjord falafel! Dessa friterade kikärtsbollar är toppen i en falafelrulle med tillbehör som örter, fetaost och Lohmanders Aioli, Lime & Chipotlesås.

45 min
1
2
3
4
5
6 röster
4 portioner

Ingredienser

Receptet gäller för 4 portioner

Lohmanders Aioli Lime & Chipotle
1 flaska
1 flaska
Torkade kikärtor
250 gram
250 gram
Gul lök
1 st
1 st
Vitlöksklyftor
4 st
4 st
Färsk chili
1 st
1 st
Hackad färsk persilja
2 dl
2 dl
Hackad färsk koriander
2 dl
2 dl
Spiskummin
2 msk
2 msk
Torkad koriander
0,5 msk
0,5 msk
Salt
2 tsk
2 tsk
Bikarbonat
0,5 tsk
0,5 tsk
Neutral olja, till fritering
2 l
2 l
Libabröd
4 st
4 st
Färsk koriander, grovt hackad
1 knippa
1 knippa
Färsk persilja, grovt hackad
1 knippa
1 knippa
Fetaost, smulad
150 gram
150 gram
Galiamelon, hackad
1/3 st
1/3 st
Gurka, hackad
0,5 st
0,5 st

TIPS: Addera dina favorittoppings!

Gör så här

1.

Blötlägg kikärtorna i en liter vatten i minst 12 timmar. Häll av vattnet och skölj kikärtorna i ett durkslag.

2.

Skala och dela lök och vitlök. Dela och kärna ur chilin. Mixa allt slätt tillsammans med örterna i en matberedare. Lägg i en bunke.

3.

Mixa kikärtorna till en grynig massa. Lägg i bunken tillsammans med örtblandningen. Addera kryddor, salt och bikarbonat. Rör ihop. Tillsätt eventuellt lite vatten, smeten ska vara lite klibbig.

4.

Hetta upp olja till cirka 180 grader i en kastrull.

5.

Forma cirka 24 bollar för hand. Fritera i omgångar tills de är gyllene, cirka 5 minuter. Lyft upp med en hålslev och låt runna av på hushållspapper.

6.

Servering: Servera med sallad, grönsaker, fetaost och örter på libabröd. Ringla över Lohmanders Aioli, Lime & Chipotlesås.

Klart!

STEG-FÖR-STEG

Så här gör du hemmagjord falafel