Börja med att vispa ihop marinaden till svampen tills att sockret lösts upp.
Marinerad och grillad svamp med syrlig kålsallad och fröcrunch
Bjud på en supergod vegetarisk grillmiddag med valfri bea. Variera gärna svampspetten med olika favoriter som skogschampinjoner, ostronskivling, kungsmussling eller shiitake.
Ingredienser
Receptet gäller för 4 portioner
TIPS: Den kryddiga fröcrunchen är perfekt att förvara i en lufttät burk och toppa på sallader, grillade grönsaker eller röror!
Gör så här
Om du grillar med kol, tänk på att tända i god tid så att den har en fin glöd tills att du ska grilla svampen. Om du använder grillspett av trä blötlägger du dem samtidigt som du startar grillen.
Ansa svampen och dela i lika stora bitar, lagom stora att fästa på spettet. Pensla på marinaden och blanda runt så att marinaden täcker svampen jämnt. Låt stå.
Rosta pumpa- och solroskärnor på låg värme i stor panna. Rör ofta. Efter några minuter, tillsätt sesamfrön och rosta allting till gyllenbrunt. Häll över på en tallrik och låt svalna helt. Mortla alla frön grovt och blanda med kryddorna.
Skala morötter och ansa kålen. Skär i morötter och kål i tunna strimlor, med mandolin eller osthyvel. Blanda ihop citronsaft, olja, 1 tsk salt och peppar. Massera in med kålen och persiljan så allt är jämnt fördelat.
Trä svampen på spetten och lägg på grillen. Vänd då och då och pensla jämnt med marinad. När svampen är lätt karamelliserad är den klar.
Lägg upp kålsalladen på stort fat och toppa med fröcrunch. Servera med den grillade svampen och rejäl klick med valfri bearnaisesås.