Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Renfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås

45 min
1
2
3
4
5
1 röst
2 portioner

Ingredienser

Receptet gäller för 4 portioner

Lohmanders Rödvinssås
HASSELBACKSPOTATIS
Medelstora fasta potatisar
8-10 st
8-10 st
Olivolja
3 msk
3 msk
Vitlök
2-3 finhackade klyftor
2-3 finhackade klyftor
Torkad rosmarin
1 tsk
1 tsk
Fint salt
1 tsk
1 tsk
Svartpeppar
0,5 tsk
0,5 tsk
Riven parmesanost
1 dl
1 dl
STEKT SPETSKÅL
Spetskål
1 st
1 st
Olivolja
2 msk
2 msk
Salt
1 tsk
1 tsk
Svartpeppar
0,5 tsk
0,5 tsk
RENFILÉ
Renfilé
500 gram
500 gram
Salt och peppar
Smör till stekning

Gör så här

1.

Börja med hasselbackspotatisen: Förvärm ugnen till 225 grader. Skala potatisarna om du vill, annars kan du behålla skalet. Skölj och torka dem.

2.

Skär potatisarna i tunna skivor nästan hela vägen genom, men inte helt igenom, så att skivorna hålls samman vid botten. Ett tips är att lägga potatisarna mellan två skedar eller en träslev för att undvika att skära helt igenom.

3.

Lägg potatisarna på en ugnsplåt med bakpapper. Pensla dem med olivolja och strö över vitlök, rosmarin, salt och peppar.

4.

Sätt in potatisarna i ugnen och baka i 35-40 minuter, eller tills de är knapriga på utsidan och mjuka inuti. Om du vill, strö över riven parmesanost under de sista 10 minuterna av gräddningen för extra smak. Ta ut potatisarna ur ugnen och låt dem svalna något innan servering.

5.

Börja tillagningen av renfilén: salta, peppra och bryn köttet runt om i smör, låt steka klart i ugn 150° ugn till 60° innertemperatur. Ta ut och låt köttet vila en stund innan det skärs upp.

6.

Dela spetskålen på längden i två halvor och sedan igen så att ni får fyra delar.

7.

Pensla snittytorna på kålen med olivolja och krydda med salt och peppar.

8.

Värm en stor stekpanna på hög värme. Lägg kålhhalvorna med snittytorna nedåt i pannan. Stek i 4-5 minuter, eller tills snittytorna är gyllenbruna och karamelliserade.

9.

Vänd kålen och stek på den andra sidan i ytterligare 3-4 minuter, tills kålen är mjuk och har fått fin färg.

10.

Ta ut kålen ur pannan och låt den svalna något innan du skär upp den i mindre bitar eller serverar i halvor.

Klart!

LAGA OCKSÅ:

Entrecote med potatisgratäng